Pages - Menu

marți, 26 decembrie 2017

Prăjitura Carpaţi


Stiam că prăjitura aceasta este foarte gustoasă,gustasem nu o dată de la prietena mea Merişor.De aceea am şi încercat reţeta ei,ştiind ca este ultra testată şi foarte bine explicată.
Mie nu mi-a reuşit chiar aşa gustoasă  ori aspectuoasă ca  şi a ei,deoarece nu am pus suficientă cremă între foi(deci mi-a mai rămas)şi nu am avut destulă dexteritate la tăiat.
Totuşi mi s-a părut mai complicată decât un tort,dar mă bucur că a fost apreciata de cei care au gustat.
Porţia fiind destul de mare,am împărţit-o cu sora mea.
Acestea fiind zise,mai bine vă  povestesc cum am pregătit reţeta.



Ingrediente:
Foi:
3 oua
1 cana (200 ml) ulei
1 cana (200 ml) lapte
1 cana zahar
1 lingurita bicarbonat
Zeama de lamâie
Faina cât cuprinde (cam 1,200 kg am folosit eu)
sare
Crema caramel:
2 litri lapte
400 g unt 82% grasime
800 g zahar tos
13 linguri faina
4 linguri cacao
Rom sau esenta de rom
Pentru ornat:
200 g miez de nuca sau nuca de cocos în functie de preferinte

Mod de preparare:
Mai întâi am pregatit foile.Opt la numar.
Am folosit o tava  de 38x25 cm.Puteti sa le coaceti pe dosul tavii sau sa folositi (la fel ca si mine) o tava cu pereti detasabili.E mult mai usor.
Atunci când fac prajituri cu foi,eu folosesc hârtie de copt.Tai hârtia de dimensiunea foilor pe care urmeaza sa le întind.
Astfel pâna când se coace o foaie,întind o alt ape hârtie si pot sa fac transferul lor foarte usor,mai ales daca tava este calda.
Daca aveti doua tavi e si mai bine.
Asadar,am mixat ouale întregi cu zaharul si un praf de sare,apoi am adaugat treptat uleiul,laptele,bicarbonatul pe care l-am stins cu zeama de lamâie,iar la urma faina.


Faina se adauga treptat pâna ce se obtine un aluat maleabil si nu foarte tare.
Am pus aluatul la frigider pentru jumatate de ora,dupa care l-am împartit în 8 bucati egale si am întins foile.



Am scos pe rând câte 2 bucati,restul lasându-l la frigider.
Am copt foile la 200 de grade ,câteva minute,pâna s-au rumenit putin deasupra.
Fiind foarte subtiri,se vor usca daca le coaceti  prea mult.


Eu am lasat foile cu hârtia pe care le-am copt între ele.
Dupa ce am terminat cu foile,am pregatit crema caramel.
Veti avea nevoie de un vas destul de mare pentru aceasta,deoarece este o cantitate destul de mare de crema.
E bine sa fie un vas de tuci sau unul neaderenta pentru a putea carameliza zaharul si pentru ca, crema sa nu se lipeasca.
Eu am folosit o cratita din inox.
Am caramelizat cele 800 g de zahar.Aveti mare grija sa nu-l ardeti,altfel va deveni amarui.


Am amestecat faina cu cacaoa.Am înfierbântat laptele.
Când tot zaharul s-a topit,am adaugat faina cu cacaoa,amestecând bine.
Am pus apoi treptat laptele fierbinte,amestecând energic pentru ca sa nu se faca cocoloase.
Am lasat  sa fiarba putin ca sa se îngroase,apoi am luat de pe foc si am adaugat treptat untul taiat cubulete.Am amestecat pâna ce untul s-a topit.


Am lasat crema la rece câteva ore,dupa care am asamblat prajitura.
Peste fiecare foaie am pus un strat de crema,cu exceptia  celei care va veni deasupra(ultima).


Vom avea nevoie de crema si pentru ornat,asa ca opriti din crema cu care umpleti foile.
Am acoperit foile cu hârtie,am pus o greutate peste ele si le-am lasat la rece pâna a doua zi.Timp în care foile se vor înmuia si vom putea felia prajitura.
Am taiat prajitura ,pe latime,în fâşii de 5 cm.Apoi am asezat fâşia pe marginea mesei si am taiat pe diagonala,asa cum se vede în poza.



Apoi am lipit cele doua bucati cu crema,obtinând forma de triunghi.
Am procedat la fel cu celelalte fâşii.


Deasupra am pus crema ramasa si am presarat cu nuca macinata.
Am mai lasat prajitura la rece,apoi am portionat-o.



S-aveţi poftă !!




Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu